Deerhunter - Agoraphobia





Orada burada dolanırken bile bir odanın içinde olduğum zamanlardan 2008 yılının Haziran olanında, daha yeni aldığım imac'imi eve getirmişim, kurmuşum ki ne göreyim: Hastası olduğum ve geçen ay nihayet mutluluktan dört köşe halde Viyana'da izlediğim ve üyeleriyle tanıştığım Deerhunter'ın taa Ekim'de piyasaya sürülecek olan albümü Microcastle daha o zamandan internete sızmış. Hemen durur muyum tabii, gözünün yaşına bakmadan indirdim ve merakla ilk şarkıyı açtım. Görkemli bir intro'dan sonra karşıma çıkan ikinci şarkıyı dinlemeye başladığımda ise "orda bi dur divinaaanım" dedim kendi kendime.

Herkesin içindeki o başkalarından köşe bucak gizlenen, uzak tutulan odalardan benim içimde de var tabii. O odalara dışardan bir şeyleri alıp koymak, onlar için duvarlara çiviler çakmak veya onları koymak için duvarlarda niş açmak falan hep zor işler. Bir kere artık darala darala içeriye bir şey almamak üzere dizayn edilmiş tasarım harikası (!) eleklere sahip bireyleriz en nihayetinde. Hepimizde modern hayata dair her şeyi bilen insanın yanızlığına dair hastalıklı naif bir taraf var. Her şeyi bileceğiz, deneyeceğiz diye girmediğimiz delik, sormadığımız soru, ucuna gelmediğimiz uçurum kalmadı ve sonunda huzuru o odalara dönmekte bulduk işte. Tasarımlardaki basitliğe övgünün bile salt bu sebepten olduğuna inanıyorum. Daha ne olacaktı zaten diye sorasım geliyor karşıma bunları göremeyen birileri çıkınca.

İşte bu şarkı beni tam da böyle bir yerimden yakaladı. Bahsettiğim türden hastalıklı bir naifliğin yumuşak karnım olduğu bir anda tam da o anda başlandığında durdurulamayan, kendi irade gücüne sahip, kontrolü kaybettiren bir şarkı olarak girdi hayatıma. O eleği nasıl geçtiğini anlayamadan odamın baş köşesine oturdu. Bense tarafımca zahmetsiz olan bu dahil oluşu kabullendim kolaylıkla. Çünkü ne çivi çaktım, ne niş açtım. İşte o zaman bu zaman canım her sıkıldığında açar kendisini Agoraphobia, 6ya 6 odamın içinde, beton duvarlarda yankılanarak beni sarar. Bir şarkıya aşık olmanın ne demek olduğunu öğretir durur.

2 dinleyen:

kristensenn dedi ki...

güzel şarkıları yeniden hatırlatıyorsunuz hanfendi. sevdim bu işi :)

divina dedi ki...

;) Sizi burada görmek ne güzelll...