Erik Satie - Gymnopedies #1



Gymnopedies'i mutlaka biryerde duyduğunuza eminim. Ama Erik Satie'i ilk defa duyduğunuzu düşünüyorum. Kendisinden bahsetmeyeceğim zira çok da iyi bir hayatı olduğu söylenemez. Sadece arkasında bıraktıklarıyla var.

Gymnopedies sanırsam "Çıplak Erkeklerin Dansı" olarak tercüme edilebilir. Aslında "Zırhsız" desek daha doğru olur. İçinde nasıl olduysa çok değişik bir armoni (genellikle Satie'nin parçaları atonaldir) barındırmasına rağmen bir o kadar sakin kafa dinlendirici sanki olduğunuz yerden hayatınız boyunca en çok gitmek istediğiniz yere kısa bir yolculuk gibi bu parça.



Parçanın Liyona Boyd versiyonu ise oldukça sade düzenlenmiş. "Size kısa bir güzellik yaşatacağım. Benden daha fazlasını beklemeyin" der gibi...



Ensemble Sarband versiyonu ise biraz daha alaturkavari bir Satie sunumu olmuş. Her ne kadar iyi düzenlenememiş olsa da kemane ile oldukça tabiri caizse "düşündürücü" bir parça.



Ama şüphesiz en sevdiğim Gymnopedies versiyonu Jacques Loussier Trio'unun yorumladığı. Tam benim istediğim gibi ne klasik formundan uzak ne de klasik gibi basmakalıp.

Aklınıza gelmiştir mutlaka "Manyak mı lan bu adam bir şarkının 40 farklı versiyonunu yayınlıyor ?" diye. Buradan cevap veriyorum. "Evet manyağım." Kabul ediyorum. Bazen bir şeye taktığım zaman tam takıyorum. Ama bence bu parça hayatıma giren en güzel şarkılar top 10 listesinde fakat şuan kaçıncı sırada olduğu konusunda pek bir fikrim yok.

Yukarıda yazılanlara bakılırsa parça oldukça boş görünüyor çünkü yazılanlar arasında pek kayda değer birşey yok. Her ne kadar amacımız duyduklarımızı hissettiklerimizle kombine edip anlatmaya çalışsak da inanın ki bu parça için söylenecek fazla söz yok. "Mutlaka dinleyin"den başka...

Dipnot: İleriki zamanlarda Gymnopedies #1'in başka bir versiyonu hakkında bir yazı daha yazacağım. Beklemede kalın...

6 dinleyen:

pudra dedi ki...

şarkıyı hatta şarkıları daha dinlemedim ama bu türden manyaklıkları çok seviyorum:)

pudra dedi ki...

evet şarkılar sadece dinlemek için dinlemeye -tabiri caizse- oturduğumda daha bir keyif allıyorum.
çok süper oldu böylece.
ben tabi ki benden beklenileceği üzere kemane (?) ile düzenlenmiş olanını beğendim.senin beğendiğini dinliyorum şu an evet çok tadında olmuş ama galiba ben uçları seviyorum.bol arabesk:)
bunları es geçersek bu parçayı bir şekilde başka bir parçadan hatırlıyorum bu sebepten kafayı yersem korkusundayım:)
teşekkürler.
hepsinin verdiği genel hissiyat şu yönde hem huzur hem hüzün biraz da yağmur. enstrümana göre üçünün içindeki oranı değişiyor tabi ki:)

Adsız dedi ki...

arabesk sevicisiym aslında. keman beni benden alır fakat piyano aşkım ağır bastı bu parçada. jacques Loussier Trio bu versiyonlar içerisinde favorim oldu.
bir insan formu hangi tarz müzik dinlerse dinlesin,bu parçayı sevecektir. özel ve samimi bi akşam yemeğinin arka fonu olarak hayal ettim gayet de şık durdu.

4Delay dedi ki...

@pudra

Kemane özel bir yaylı çalgıdır. Mesela Yeni Türkü parçalarında çıkça kullanır...

@irinel

İleriki Gymonopedies #1 yazımda Jacques Loussier Trio'nun başka bir versiyonundan bahsedeceğim.

pudra dedi ki...

aslında neden parantez içi soru işareti vardı belirteyim lazcada bir tabir vardır bunu görünce o geldi aklıma onun şaşırmasıydı:)

divina dedi ki...

Gymnopedies ve Gnossiennes serilerinin Yuju Takahashi yorumu da şahanedir. Erik Satie'nin tam da eserlerinin icra edilmesini istediği gibidir sanki. Buradakilerden Jacques Loussier sevgimden dolayı en birinci onunkini seçeceğim ama yine de o yorum bu eserin özündeki minimalizmi çok iyi yansıtamıyor olduğunu düşünüyorum.

Huzurlu zamanlarda göze giren güneş ışığının mutluluğunun müzikal yansıması gibi bir şey Gymnopedie I benim için.